Çocuklarda Yüksek Ateş

İrem Özyaş
Türkçe Yayın
Published in
2 min readFeb 2, 2020

--

Konudan konuya atladığım başka bir yazımdan herkese merhaba.

Herkesi ilgilendiren , herkesin bir gün karşılaşabileceği bir konu olan halk arasında yüksek ateş olatak bilinen hipertermiden bahsetmek istiyorum bu yazımda sizlere. Yazıda yüksek ateşin tanımını , ateşin nasıl ölçülmesi gerektiğini , ne zaman doktora başvurulması gerektiğini , farmakolojik ve nonfarmakolojik yöntemlerle nasıl tedavi edileceğinin cevabını bulacaksınız.

Yüksek Ateş Nedir?

Bebeklerde normal vücut sıcaklığı 36,6-37,5ºC arasında olmalıdır. Rektal olarak ölçülen vücut sıcaklığının yenidoğamda 38°C de , 3 aydan sonrasında 39ºC ve üzerinde olması ateş olarak tanımlanır.

Rektal (Makat) Yoldan Ateş Nasıl Ölçülür?

Rektal ölçüm öncesinde bebek yüzükoyun yatırılmalı, bir el ile bebeğin bel bölgesi sabitlenirken, ucuna kayganlaştırıcı jel sürülmüş termometre anüs açıklığından yavaşça yaklaşık 2 cm kadar içeri itilmeli, termometre 2. ve 3. parmaklar arasında tutulurken avuç içi ile bebeğin gluteal (kalça) bölgesi desteklenmeli ve 2 dakika beklendikten sonra termometre

çıkarılarak vücut sıcaklığı okunmalıdır. Termometre daha ileri itilirse bebeğin kafa içi basıncını arttırabilir , bağırsaklarda perforasyona (yırtılma) neden olabilir. Rektal yolla vücut sıcaklığı ölçümü, klinik pratikte altın standart olarak kabul edilmektedir. Aksiller bölgeden ( koltuk altından) yapılan ölçümlerde vücut sıcaklığının rektal ölçüme göre yaklaşık 1ºC düşük olduğu ve timpanik membrandan (kulak yolu) yapılan vücut sıcaklığı ölçümlerinde %30-40 oranında ateşli bebeğin gözden kaçırılabileceği bilinmelidir . Aksiller bölgeden yapılan ölçümlerde, derece aksillanın en tepesine yerleştirilmeli ve en az 3 dakika beklenmelidir.

Yüksek Ateşi Olan Çocuk Nasıl Tedavi Edilir?

  • Çocuğa bol sıvı verin. Su tüketimini arttırın.
  • Eğer bebeğin aşırı fazla giydirildiği/kundaklandığı gözlenir ve vücut sıcaklığındaki yüksekliğin bu duruma bağlı olabileceği düşünülürse, bebeğin üzerindeki fazla kıyafet/battaniyeler uzaklaştırılmalı ve 15-30 dakika sonra vücut sıcaklığı tekrar ölçülmelidir.
  • Oda ısısını düşürün (25°C)
  • Antipiretik tedavi verildikten yarım saat sonra soğutma işlemi uygulanabilir. Çocuğun nabız bölgelerine ( diz arkası , koltuk altı , alın , boyun…) ılık su ile ıslatılmış (29-32°C) bez ile vücut silinir.
  • 6 aydan büyük çocuklarda ilk tercih parasetamoldür. Ibuprofen ve parasetamol ateş düşürücü etki de birbirine eştir.
  • Birden fazla ateş düşürücü ardışık olarak kullanılmamalıdır.

Saatte 1°C düşmüş ateş tedavinin başarılı olduğunu gösterir.

ACİLE GİTMEK İÇİN KRİTERLER

< 3 aylık çocuk

konvülsiyon varsa

>40C ateş

İlaç veya kompresle düşmeyen ateş

3 günden daha uzun süren ateş

Ateşle birlikte döküntü gelişirse

Kusuyorsa ve sıvı içemiyorsa

Sıvı içmeyi reddediyorsa

Çok uykulu, irritable veya uyandırmak zorsa

Solunum güçlüğü veya hızlı solunum varsa.

Farmakolojik tedavi yöntemlerini doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Yazımı faydalı bulduysanız claps butonuna basmayı ve sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

--

--